Založ si blog

Kapitán Zeman a jeho posádka

V dnešnom vydaní časopisu Pravda som sa dočítal, že prezident ČR Miloš Zeman vymenoval úradnícku vládu na čele s Jiřím Rusnokom. Ostáva však otázka, či takejto vláde bude vôbec vyslovená dôvera. I napriek pomysleniu, že sú tam „úradníci“ z rôznych oblastí a nezávislí, nemusí to tak byť. Môže sa stať, že niektorí z nich majú príslušnosť k politickým stranám, hoci (ešte) nekandidovali do nijakých volieb. Na Slovensku tiež hrozila úradnícka vláda, nakoniec sa to tak nestalo, pretože parlament zmenil ústavu, že vtedajšia vláda pod vedením I. Radičovej dovládne až do predčasných parlamentných volieb. Bolo veľmi nepravdepodobné, že by prípadná úradnícka vláda získala dôveru parlamentu. Hoci je Jiří Rusnok predsedom vlády, bude mať prezident Zeman väčší vplyv a on bude tým predsedom vlády tak, ako to je napr. v USA, kde je na čele vlády prezident. Prejaví sa to najmä tým, že po deklarovaných voľbách do Poslaneckej snemovne by si Zeman želal, aby vo vláde sedeli odborníci, nie nejakí politici, ktorí ani nemusia byť odborníkmi. Skratka si tam dosadí ľudí, ktorí sú mu blízki a sympatickí, ktorí pre neho veľa znamenajú a ostatní by sa mohli aj zblázniť. ODS a TOP 09 vyhlásili, že by mohli podporiť úradnícky kabinet, podobne aj KSČM. Tá si však kladie podmienku, že vláda predloží programové vyhlásenie, s ktorým sa stotožní a bude prospešné pre všetkých občanov. Vláda by sa po prípadnom vyslovení dôvery nedržala programového vyhlásenia vlády zubami-nechtami a Zeman by súhlasil so všetkými návrhmi zákonov, aj keď niektoré z nich by boli prospešné len pre určitú skupinu, napr. podnikateľov. Uvidíme, ako sa celá situácia vyvinie a či naozaj budú všetci občania ČR spokojní s touto vládnou garnitúrou. Nedávam jej nijakú nádej. Bol by to zázrak, keby mohla úradnícka vláda pokojne vládnuť

Učiť sa, učiť sa, učiť sa

15.07.2013

Mnohí žiaci základných škôl sa po skončení školy rozhodne študovať ďalej na strednej škole. Strednú školu si vyberajú podľa toho, či chcú potom ďalej pokračovať na vysokej škole. Otázka je, koľko ich pôjde na odborné školy. Je faktom, že na ne sa hlási čoraz menej žiakov, napr. na odbor mäsiarstvo boli prijatí iba traja študenti. Čím to je? Existuje na to [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3229x
Priemerná čítanosť článkov: 1615x

Autor blogu

Kategórie

Archív