Založ si blog

Učiť sa, učiť sa, učiť sa

Mnohí žiaci základných škôl sa po skončení školy rozhodne študovať ďalej na strednej škole. Strednú školu si vyberajú podľa toho, či chcú potom ďalej pokračovať na vysokej škole. Otázka je, koľko ich pôjde na odborné školy. Je faktom, že na ne sa hlási čoraz menej žiakov, napr. na odbor mäsiarstvo boli prijatí iba traja študenti. Čím to je? Existuje na to odpoveď: študenti majú záujem o také odbory, ktoré sa študujú na vysokých školách, po ukončení ktorých budú mať podstatne vyššie platy ako po ukončení stredných škôl. No ale aj tu sa vynára otázka: Čo vlastne chcú študovať? To, čo ich baví? Alebo to, čo by zvládli? Sú tri dôvody, prečo sa tak rozhodli: Po prvé, ide o absolventov gymnázií, ktorí si zrejme nikde nenájdu robotu. Viem, existuje výnimka a možno aj viete, aká. Je ňou nikto iný ako bývalá štátna tajomníčka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Lucia Nicholsonová. Tá i napriek získaniu len gymnaziálneho vzdelania poberala plat vo výške 2 000 €. Vtedajší minister práce to zdôvodnil, že „nerozhoduje získané vzdelanie, ale skúsenosti.“ Takto by si potom mohli aj ostatní nájsť prácu a nemuseli by chodiť na vysoké školy. Po druhé, absolventi stredných škôl si vyberajú tú vysokú školu a ten odbor, ktorý ich baví. V súčasnosti máme nespočetné množstvo študentov medicíny a práva. Uvažovalo sa o znížení plánovaného počtu prijatých študentov na tieto odbory. Predstavte si, že skončí 100 lekárov alebo právnikov a napr. len dvaja si nájdu robotu. A čo ten zvyšok? Skončia vo VSS? Existujú aj také odbory, pri ktorých by mohli pracovať len ako učitelia. Ide napríklad o slovenčinu a literatúru, filozofiu, estetiku a iné. Po tretie, študenti sa rozhodnú študovať to, čo by zvládli. Je to napr. môj prípad, kedy som rozhodol študovať ten odbor, aký mám, pretože na ostatné som nemal. To, čo som tu vypísal je podľa mňa pravda a nechcel som sa tým niekoho dotknúť.

 

Kapitán Zeman a jeho posádka

11.07.2013

V dnešnom vydaní časopisu Pravda som sa dočítal, že prezident ČR Miloš Zeman vymenoval úradnícku vládu na čele s Jiřím Rusnokom. Ostáva však otázka, či takejto vláde bude vôbec vyslovená dôvera. I napriek pomysleniu, že sú tam „úradníci“ z rôznych oblastí a nezávislí, nemusí to tak byť. Môže sa stať, že niektorí z nich majú príslušnosť k [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3225x
Priemerná čítanosť článkov: 1613x

Autor blogu

Kategórie

Archív