Založ si blog

Učiť sa, učiť sa, učiť sa

Mnohí žiaci základných škôl sa po skončení školy rozhodne študovať ďalej na strednej škole. Strednú školu si vyberajú podľa toho, či chcú potom ďalej pokračovať na vysokej škole. Otázka je, koľko ich pôjde na odborné školy. Je faktom, že na ne sa hlási čoraz menej žiakov, napr. na odbor mäsiarstvo boli prijatí iba traja študenti. Čím to je? Existuje na to odpoveď: študenti majú záujem o také odbory, ktoré sa študujú na vysokých školách, po ukončení ktorých budú mať podstatne vyššie platy ako po ukončení stredných škôl. No ale aj tu sa vynára otázka: Čo vlastne chcú študovať? To, čo ich baví? Alebo to, čo by zvládli? Sú tri dôvody, prečo sa tak rozhodli: Po prvé, ide o absolventov gymnázií, ktorí si zrejme nikde nenájdu robotu. Viem, existuje výnimka a možno aj viete, aká. Je ňou nikto iný ako bývalá štátna tajomníčka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Lucia Nicholsonová. Tá i napriek získaniu len gymnaziálneho vzdelania poberala plat vo výške 2 000 €. Vtedajší minister práce to zdôvodnil, že „nerozhoduje získané vzdelanie, ale skúsenosti.“ Takto by si potom mohli aj ostatní nájsť prácu a nemuseli by chodiť na vysoké školy. Po druhé, absolventi stredných škôl si vyberajú tú vysokú školu a ten odbor, ktorý ich baví. V súčasnosti máme nespočetné množstvo študentov medicíny a práva. Uvažovalo sa o znížení plánovaného počtu prijatých študentov na tieto odbory. Predstavte si, že skončí 100 lekárov alebo právnikov a napr. len dvaja si nájdu robotu. A čo ten zvyšok? Skončia vo VSS? Existujú aj také odbory, pri ktorých by mohli pracovať len ako učitelia. Ide napríklad o slovenčinu a literatúru, filozofiu, estetiku a iné. Po tretie, študenti sa rozhodnú študovať to, čo by zvládli. Je to napr. môj prípad, kedy som rozhodol študovať ten odbor, aký mám, pretože na ostatné som nemal. To, čo som tu vypísal je podľa mňa pravda a nechcel som sa tým niekoho dotknúť.

 

Kapitán Zeman a jeho posádka

11.07.2013

V dnešnom vydaní časopisu Pravda som sa dočítal, že prezident ČR Miloš Zeman vymenoval úradnícku vládu na čele s Jiřím Rusnokom. Ostáva však otázka, či takejto vláde bude vôbec vyslovená dôvera. I napriek pomysleniu, že sú tam „úradníci“ z rôznych oblastí a nezávislí, nemusí to tak byť. Môže sa stať, že niektorí z nich majú príslušnosť k [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3231x
Priemerná čítanosť článkov: 1616x

Autor blogu

Kategórie

Archív